Широка подкрепа получи идеята за създаване на Общински обществен фонд за подпомагане на изявени талантливи деца от Разград. Тя е възникнала по време на дискусиите по проект „Библиотеката – обединителен център на НПО сектора и общността в региона на Кърджали, Разград и Враца“, който се реализира от фондация „Глобални библиотеки-България“.

Събитията по десетмесечния проект бяха финализирани в Разград днес в присъствието на ръководителя на проекта Спаска Тарандова, на председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, председателя на комисията по култура Елка Неделчева, представители на неправителствени организации, извънучилищни форми за обучение на талантливи деца. Всички те се включиха в подписката за изграждане на Общински обществен фонд за подпомагане на изявени талантливи деца от Разград.

Авторите на идеята уточниха изрично, че мисията на фонда не се покрива с тази на Общинската програма за работа с изявени деца. По нея се отпускат средства за деца, постигнали успехи със своя талант, докато фондът ще дава възможност на младите дарования да участват в конкурси и фестивали. Ръководители на клубове и школи, както и деца, които участват в тях, споделиха на днешната среща, че таксите и разходите за път и престой са понякога непреодолима спънка за участието на талантливи деца в различни конкурси. Предвижда се фондът да се финансира както от община Разград, така и от дарители.

След края на срещата всички присъстващи се включиха в подписка за създаване на Общински обществен фонд за подпомагане на изявени талантливи деца от Разград.