Двама разградчани патентоваха горелка за пелети от слама и други нискокачествени агропелети. Инж. Орлин Томов и Димитър Василев разказват, че имат и други идеи и вече търсят съмишленици за създаване на технологичен център, в който да се подготвят млади инженерни кадри, да се извършва развойна дейност с екологична насоченост и да се подготвят квалифицирани специалисти за производството.

Според тях, такива кадри липсват поради бъг в образователната система. Вече патентованото съоръжение, от което има експериментални бройки, яма нужда от поддръжка, самопочиства се, под горивната камера има място, където шлаката се избутва автоматично и пада на буци, които после могат да се използват за тор.

Иновативно е поставянето на бутало, което при авария се затваря автоматично и изгася отоплението. Производителите на досега съществуващите горелки не препоръчват употребата на нискокачествени агропелети, а горелката на Томов и Василев не замърсява нито въздуха, нито отоплителната система.

Лабораторни изследвания сочат, че сламените пелети имат калоричност 4,5 киловат часа на килограм, при 4,8 – 4,9 при дървесните, а разликата в цената е в пъти, изчисленията сочат, че един киловатчас отопление със сламени пелети струва 3,5 стотинки. 

Всички детайли от горелката са произведени в България, повечето – в Разград включително микропроцесорната част – обясниха още Томов и Василев. Разработката е продължила 3 години. Освен слава горелката може да се използва и за отопление с царевични отпадъци, може да гори и сепариран битов отпадък.