Животът на Наско зависи от 4000 лева
88603

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Животът на Наско зависи от 4000 лева

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Животът на Наско зависи от 4000 лева
  • Животът на Наско зависи от 4000 лева
  • Животът на Наско зависи от 4000 лева

4000 лева, които трябва да бъдат събрани само за двайсетина дни – от това зависи животът на 49-годишния Атанас Георгиев от Пазарджик. След 20 години на хемодиализа той има назначена дата за трансплантация на бъбрек, но не и пари, с които да си плати престоя в болница във Франция. За да се възползва от единствения шанс, семейството му трябва да замине за Франция на 16 август.

Въпреки многото призиви за помощ, в последните месеци по дарителската му сметка не са постъпили почти никакви суми. Всичко друго е уредено, с последни усилия Наско и съпругата му Златка успяват да купят дори самолетните билети. За операцията и следоперативното лечение ще платят Здравната каса и Фондът за лечение в чужбина. Оттам обаче не плащат нощувките в болничния хотел, а те излизат по 58 евро на вечер за двамата, както и за майката на Атанас – Магдалена Георгиева, която ще е донор на бъбрек.

Досега готовността й да спаси така сина си е била неприложима заради различните кръвни групи – нейната е А+, неговата – 0+. В последните години обаче лекарите в Тулуза се усъвършенстват в революционен за Европа метод – АВО-несъвместима трансплантация, тоест – от донор с различна кръвна група.

Георгиеви се издържат само с пенсията на мъжа – 308 лева след увеличението със 7лв. от юли. Златка не работи, защото не може да остави Наско без грижа – от диализата той е ослепял, има увреждания на сърцето и още ред здравословни проблеми. Живеят в повече от скромно общинско жилище в покрайнините на Пазарджик.



Златка с горчив хумор казва, че са най-лъганите хора в Пазарджик. Нито една от проведените до момента няколко кампании за набиране на пари за лечение не е успешна.

От самото начало водят строга отчетност на всеки похарчен цент от дарителската сметка. Със счетоводна стриктност съпругата събира касовите бонове не само за пряко свързаните с терапията разходи, отчита всеки купен във Франция сандвич или чаша кафе. Касовите бележки представя в банката, където изразходването е под контрола на служителка.

Предстои съдбовното пътуване до Тулуза. След две седмици подготовка Наско ще получи бъбрек и шанс да бъде независим от диализата. Най-малко два месеца след присаждането трябва да остане под наблюдението на френските лекари, за да се намали вероятността от отхвърляне на бъбрека. През октомври се надява да се прибере с един здравословен проблем по-малко, както и че оттам нататък ще има възможност да реши останалите.

За да постигне тази останала единствена мечта, най-дългогодишният пациент на диализа в Пазарджик се нуждае от подкрепата на добри хора.

Дарителската сметка на Наско е:

Банка ДСК, IBAN BG37STSA93000022728561, BIC STSABGSF, Атанас Георгиев.

Чуйте историята на Атанас и Златка Георгиеви в прикаченото аудио.