Турският посланик Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместник-областният управител Адриян Петров, районният мюфтия Неджми Дъбов откриха новата сграда на Районното мюфтийство в Смолян.

Тя е на стойност 480 хил. лв. и е построена със средства от дарения. Мюфтийството е 4-етажно със 700 кв. м. разгъната площ. Включва ресторант, административни офиси, конферентна и заседателна зала, библиотека, архив и жилищни помещения. Зданието е построено за 3 години, а кампанията за набиране на средства е подпомогната и от Главно мюфтийство.

Доброто съжителство между всички хора за Родопите не е нещо ново. Хората тук не правят разлика между религия, етнос, между това кой каква позиция има в обществото”, посочи в словото си главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според него този опит на хората от Родопите трябва да бъде предаден на обществото и на света.

Районният мюфтия Неджми Дъбов пожела сградата да изпълни мисията „Да съхрани и развива ислямската идентичност, да носи благо и опора за цялото общество”.



Посланик Гьокче подчерта, че сградата е носител на общо историческо наследство и култура.  "България за нас е много специална държава, целият народ на България са най-близки приятели и братя на турския народ  и оттук нататък ще бъде така", заяви дипломатът. Според него туристическият район на Смолян се посещава всяка година от много туристи от Турция.

След официалното откриване бе дадена тържествена вечеря ифтар за няколко стотин гости. До края на свещения месец Рамазан в джамиите в региона ще се организират ифттари за стотици молещи се.