След над 30-часовия обилен снеговалеж при минусови температури и снежна покривка от над 40 сантиметра тази сутрин всички основни пътни артерии в Пловдив са почистени до асфалт, съобщи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. От предприятието казаха още, че в ръководенето на снегопочистването се е вкючил и кметът на Пловдив Иван Тотев.

През нощта са работили 26 разпръсквача на сол и 55 снегорина. За разчистването на пешеходните зони, тротоарите, площадите и велоалеите са включени 7 роторни снегорина и 7 мултифункционални машини.

Между 02:00 и 03.00 ч. снеговалежът спря, а към 05:00-06:00 ч., когато основните улици вече бяха на черен асфалт, влязохме в голяма част от вътрешнокварталните улици в районите „Централен, „Южен“ и „Северен“. В момента се работи в квартал „Прослав“, започна работа в „Източен“ и „Тракия“. Всичките работнички ръчен труд действат по автобусни спирки, тротоарите и пешеходните подлези. Екипи на предприятието почистват за пореден път и дворовете на училищата и детските градини в града, за да осигурим нормален достъп до учебните заведения за първия учебен ден утре след приключващата ваканция“, посочи Иван Стоянов.

Той припомни, че почистването пред частните жилищни, търговски и други обекти е задължение на собствениците.



Слушатели на Дарик обаче сигнализираха отново, че и днес придвижването по тротоарите в града е буквално "мисия невъзможна".

Те дадоха пример с района на бившия "Камел" в Кючука, където единствения начин да се движиш около 9,30 тази сутрин по тротоарите е било в т.н. "индианска нишка", и то между преспите. Според пловдивчани, такова е състоянието на пешеходните настилки в почти целия град.

Ледът, който се беше образувал, сега е затрупан и от новата голяма снежна покривка и така е още по-опасен за пешеходците.

Иначе, работници на общинското почистващо предприятие, както и вчера усилено почистват пространството пред Община Пловдив, видя репортер на Дарик.