Пловдивски пожарникари демонстрираха техники и умения по вадене на хора от катастрофирал автомобил и опожарена сграда на Главната улица в Пловдив.

Огнеборците показаха и част от новата техника, която министерството е осигурило за различни градове в цялата страна на обща стойност 51 млн. евро по ОП“Регионално развитие“. Пловдивската дирекция е получила две 30-метрови стълби, 18 спасителни противопожарни автомобила, над 200 комплекта за лична защита, 22 моторни триона и над 100 дихателни апарата.

Според директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ген. Николай Николов автопаркът в различните градове е обновен на 92%. Той уточни, че старите машини, които вече няма да се ползват ще бъдат предоставени на кметовете на общини, за да се ползват от доброволните формирования.

Генералът очаква новата техника да доведе до икономии за горива за над 6 млн. евро. По думите му дирекцията работи по още няколко проекта, които са за обновяване на сградния фонд на пожарните служби в страната, изграждане на учебни центрове за подготовка на хора и пожарникари. Кандидатства се по и по програмата за енергийна ефективност, като са подадени документи за 11 сгради.



По отношение не сградата на пожарникарите в Пловдив Николай Николов заяви, че има проблеми с базата, която местната пожарна използва в момента, защото е под наем, но се водят преговори с Министерството на отбраната да намери имот, където да бъде преместено регионалното звено.