Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
73925

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион
  • Плевнелиев: Пловдив вдига високо летвата с Римския стадион

„Пловдив вдига много високо летвата с реализирания проект на Римския стадион и то не само за другите български градове, но и за Европа“. Това каза при днешното официално откриване на една от най-големите антични  забележителности в града президентът Росен Плевнелиев.

Според президента Пловдив е един от най-специалните градове, защото е най-старият жив град в Европа, с 80-вековна история. „Нека да разкажем на света нашата история – това ще ни създаде самочувствие, ще подобри имиджа ни и ще доведе много приятели в страната ни“, заяви още Плевнелиев, който изказа адмирациите си към екипа на Община Пловдив и изрази надежда милиони туристи от цял свят да посетят това уникално място от античността, което показва историята ни по достоен начин.

(Чуйте още от първия прикачен звуков файл)

„Римският стадион е нашата гордост и новата емблема на Пловдив“, коментира при откриването на обекта и кметът на града  Иван Тотев. Според него с реконструкцията на Римския стадион Пловдив поставя началото на нов интерактивен подход при представянето на културните ценности на града. Тотев подчерта, че се гордее с целия екип, който е работил в името на това, проектът да завърши успешно.

Първият етап от реконструкцията бе финансиран по т.нар. Норвежка програма. В последващия проект за модернизация на Античния стадион на Филипопол бяха вложени 500 хил. лева от Общинския бюджет за изграждането на кинозала за 3D прожекции, панорамно кафе и информационен център.



(Цялата история на проекта може да чуете от втория прикачен звуков файл)

Наред с Античният театър, Римският стадион е най-посещаваната туристическа атракция в града под тепетата. Изграден в началото на ІІ в., по времето на император Адриан, съоръжението е било изключително внушително за своето време. Стадионът е събирал спортисти от целия античен свят и над 30 000 зрители. Чрез триизмерния филм туристите и гостите на града имат възможност вече да се потопят в атмосферата на първите векове от новата ера и да станат част от публиката по време на големите състезания и зрелища на това място.