Жандармерия пази фермерите да не блокират АМ "Тракия"
67961

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жандармерия пази фермерите да не блокират АМ "Тракия"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жандармерия пази фермерите да не блокират АМ "Тракия"
  • Жандармерия пази фермерите да не блокират АМ "Тракия"
  • Жандармерия пази фермерите да не блокират АМ "Тракия"

Протестиращите край пловдивското село Труд фермери вдигнаха блокадата на Карловско шосе при отбивката за АМ "Тракия" и тръгнаха към София, научи Дарик радио.

8 коли на жандармерията и 20 полицейски патрули с включени сирени охраняваха животновъдите, които се събраха на разклона на АМ "Тракия" с намерение да блокират магистралата със селскостопанска техника. Протестиращите са твърдо убедени да постигнат планираните действия, въпреки ограниченията, които им налагат правоохранителните органи.

Фермерите са получили  40-45 % от субсидиите вместо обещаното от правителството изплащане от 70 %.  Това обясни пред Дарик  председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. По думите му , многократно провежданите  срещи в земеделското министерство водят до празни обещания за постигнатите договорености. Много животновъди имат кредити и това усложнява положението.

/Още председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов  може да чуете от първия прикачен звуков файл/



Няма яснота и за това къде стои секторът в бюджет 2014, не можем да планираме „на тъмно” бизнеса си, тъй като не са ясни параметрите и за следващия програмен период 2014- 2020 година, каза още Бойко Синапов.

Зърнопроизводителите подкрепят с декларация протеста на животновъдите днес, но няма да участват в него активно. Това потвърди пред  Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Те  обаче също са в готовност за ефективни протестни действия. Настояват  за приемането на Закон за браншовите организации и създаване на Национална земеделска камара.

/ Становището на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов може да чуете от втирия прикачен звуков файл/