Централна гара вече ще е по-уютна
96460

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Централна гара вече ще е по-уютна
  • Централна гара вече ще е по-уютна
След намесата на Дарик, БДЖ форсира ремонта на Централна ЖП гара-Пловдив. След като няколко месеца пътниците са подложени на множество неудобства, заради реконструкцията на сградата и пространствата около нея, от железопътния превозвач обещаха съвсем скоро пътуващите с влак от Пловдив да се радват на уютна, светла и приятна чакалня. 

В редакцията на Дарик радио получихме доста сигнали от граждани, че гарата в града, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019-та година, е в незавидно състояние и липсва каквато и да е информация за движението на влаковете. Хората недоволстват и от некоректното отношение на служителите на касите и гише „Информация“, които с неохота упътват забързаните пътници. В началото на ремонта от стените на гарата бяха свалени електронните табла, които показваха информация за пристигащите и заминаващите влакове. Това обърка хората, които постоянно питат има ли закъснение влакът, на кой коловоз е композиран, или пък дали спира на определена гара. Остана им единственото успокоение, че ще успеят да чуят интересуващата ги информация от глухо звучащите високоговорители на територията на гарата.

След намесата ни от БДЖ се взеха в ръце и посъветваха служителките си на касите да са по-любезни с пътниците. Дни след нашия сигнал билетите отново се издават в основната обновена чакалня, където е и гише „Информация“, а съвсем скоро се очаква да бъдат монтирани и свързани новите LED-монитори, от които пътуващите ще могат да виждат актуалното инфо за треновете.

Дотогава клиентите на БДЖ да се обръщат към гише „Информация“ или билетните каси, се казва в официално становище на компанията до Дарик. 

На този етап информация за разписанието на влаковете има разположена и до билетните каси, както и се съобщава постоянно по високоговорителната уредба в гарата. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД се извинява на своите клиенти за причиненото неудобство“, завършва писмото от Националния железопътен превозвач до Дарик.

Все пак чакането ще си струва, тъй като Централна гара ще се възстанови максимално до автентичния ѝ вид, като за целта от архив във Виена са взети чертежи на гарата от преди 130 години. Това каза пред Дарик радио концесионерът на съоръжението Миролюб Столарски.

Сградата на гарата е построена в бароков стил, проектирана е от италианския архитект професор Мариано Пернигони. Завършена е през 1908 г. Флорентинецът проф. Пернигони е проектант освен на Централна гара Пловдив, и на емблематичния хотел "Молле" (1911), и на Мъжкия католически колеж "Св. Августин", сега основна сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Концесията предвижда изграждане на автогара, хотел, мултифункционален център с офисна и търговска част, зала за концерти и постановки, и голям паркинг. След възстановяване прочутата Царска чакалня заедно с несравнимите витражи също ще бъдат изложени за посетителите.

Инвестициите за реновирането на Централна гара-Пловдив са в размер на 13,5 млн. лева. Приходите за държавата от 35-годишната концесия ще бъдат 60 млн. лева.


чуйте още от аудиото