Традиционният събор на Рожен привлича днес стотици хиляди хора след 9-годишна пауза. 401 каба гайди ще огласят родопските поляни при откриването от 10:30 часа с участието на Валя Балканска, Петър Янев и кукери. В тридневната програма ще се включват над 8 000 участници от фолклорни групи и ансамбли. Организаторите обещаха през цялото време да звучи истинска българска фолклорна музика, без никакви оттенъци на чалга.

На Роженските поляни за трите дни се очаква да преминат над 350 000 души. Входът за събора и паркинга са безплатни, обявиха организаторите. Няколко плевенски състава ще се включат в грандиозното събитие.В петък на сцените на Рожен ще се представят участниците от Начално училище „Отец „Паисий" - гр. Плевен с ръководител Силвия Хайдърска. Индивидуалната изпълнителка Ралица Хайдърска участва със „Седнали ми са терзии", „Тръгнала е Дена", „Ой, Дано"
Същият ден в програмата ще участват и самодейците от НЧ „Никола Вапцаров - 1908" - Червен бряг с ръководител Иван Цветков. При индивидуалните изпълнители Станислав Радославов ще се представи с „Три села" и „Там, дето има". Читалището ще бъде представено и от Фолклорна танцова формация „Феникс", която ще изпълни „Женски шопски танц" и „Шопско настроение". А Фолклорно трио „Феникс" излиза на сцената със „Сълнцето трепти, захожда" и „Влезнала е Гинка"

В събота в събора на Рожен ще се представи и НЧ „Никола Вапцаров - 1928" - с. Ракита, община Червен бряг. От името на читалището участва Група за автентичен фолклор с ръководител Тихомир Станков. Групата ще изпълни „Слънцето трепти, заода" и „Татьова Белка Гроздана".


Този ден в събора участва и Фолклорна формация „Гергана" с ръководител Гето Ценковски от НЧ „Борба - 1896" - гр.Кнежа. Те ще представят „Еленино" и „На мегдана".

В последния ден на събора неделя в програмата на събора ще се включи и НЧ „Светлина - 1905" - с. Вълчитрън, община Пордим. Дамската фолклорна група „Славей" с ръководител Йордан Лазаров при читалището ще изпълни „Слънчице грее", „Китчице, моме хубава" и „Зарад тебе, моме, мори".

Сред участниците от Плевенско на Рожен в този ден са и самодейците от НЧ „Ламби Кандев - 1893" - гр.Искър. При индивидуалните изпълнители Румен Марков ще представи „Зашумяла е гората" и Фолклорни мелодии на гайда.

Хотелите и къщите за гости в района на Рожен отдавна са резервирани, места няма никъде. Автобуси за събора ще има от Чепеларе и от Устово. Групи от Плевен също се стягат да пътуват.

Съборът тази година очаква посетителите си с богата и интересна програма. Ще има надсвирване, в което ще участва и емблемата на последния Роженски събор гайдарят Бай Стою. В алеята на занаятчиите пък ще могат да се видят как се правят гайди.
Част от програмата ще бъде и специален конкурс "Надиграване в Рожен", където най-добрите танцьори от всички групи, които участват във фолклорния конкурс ще мерят сили, за да докажат кой е най-добър в играта на ръченица и на различни видове хора.

Над 200 полицаи и жандармерия, заедно с повече от 100 души частна охрана ще охраняват тридневния празник.