На 23 септември 2014 г. в Драматичен театър "Иван Радоев" в Плевен беше открит 29-ят Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", организиран под патронажа на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и „Нео арт зона" ЕООД - София, с управител Мартин Кърнолски. Фестивалът се осъществява съвместно с Плевенска филхармония, дирижирана от нейния  главен диригент Деян Павлов и маестро Йордан Дафов.

"Всеки град има своите уникални духовни празници, и в този смисъл Плевен е домакин на едно забележително културно събитие - Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", чието 29-то издание съвпада с 90-та годишнина от рождението на неповторимата оперна певица", каза при откриването на музикалното събитие кметът на Плевен.

Професор Стойков припомни, че неподражаемият глас, уникалната гласова техника и безспорният актьорски талант откриват пътя на Катя Попова към най-големите оперни сцени, които тя завинаги покорява с впечатляващите си роли.

„Горди сме, не само с блясъка на творческата й кариера, а и заради това, че у нея над славата винаги е била обичта към Родината и родния град. Съдбата отне рано Катя Попова от нас, но в съвременното изкуство остава признанието за нейното изкуство и признанието на поколенията".



Кметът подчерта, че в чест на Катя Попова, в магическия свят на музиката и хармонията, своя талант ще покажат представители на най-новата генерация на българското и международно музикално майсторство: „За да усетим невероятната сила на изкуството и неговата вечност и за да сме горди, че Катя Попова остава незабравима".
В заключение той каза, че за всички нас е чест да приемем младите лауреати от България и чужбина като посланици на музикалната култура. „Желая успех на всички участници, а на публиката, прекрасни емоции с ярките им изпълнения!" завърши кметът проф. Димитър Стойков.

Първото изпълнение за тазгодишните Лауреатски дни „Катя Попова" беше на баритона Петър Димов - България. Роден през 1986 г. в град Елена, завършил средното си образование при проф. Веселин Соянов в Музикалното училище в Русе и Националната музикална академия „Проф. П.Владигеров" - лауреат на наши и международни конкурси.

Петър Димов изпълни „Ария" и „Смъртта на Родриго - маркиз Поза" от операта на Верди „Дон Карлос".

С прочутата ария на „Татяна" от операта Евгений Онегин на Чайковски, младата оперна певица Доротея Доротеева - сопран, завладя плевенската публика. Тя е носителка на призови награди от Втория национален конкурс „Гена Димитрова", проведен в Плевен през 2009 г. и множество конкурси в Барселона, Австрия и Италия.

Първата фестивална вечер продължи с блестящото изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус на Марк Бушков - Белгия.

Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" продължава от 23 до 26 септември 2014 г. като концертните вечери са в залата на Драматичен театър "Иван Радоев"/23 и 26 септември/ и в зала"Катя Попова" на 24 и 25 септември.

„Нео арт зона" ЕООД с управител Мартин Кърнолски организира Лауреатски дни "Катя Попова" за втори път.

Във фестивалните дни на Плевенска сцена, заедно с музикантите от Плевенска филхармония ще се изявят лауреати на над 500 награди от фестивали от три континента.

Входът за всичките концерти е безплатен!