На 9 октомври на официална церемония бяха връчени свидетелствата за професионална квалификация на 80 курсисти, преминали обучение по схема „Развитие" за безработни лица и „Адаптивност" за заети лица на ОП"Развитие на човешките ресурси", обучени от Областната организация на Научнотехническите съюзи - Плевен.

Свидетелства за професионална квалификация по специалност „Пътища,магистрали и съоражения"получиха 27 курсисти, а по специалност „Озеленяване и цветарство" 21 на схема „Развитие". По схема „Адаптивност", професионална квалификация по специалност „Шивачество" получиха 32 курсистки от цех „Фейс" БГ в Левски, собственост на фирма от Плевен.

Даниела Пенева, от Областната организация на НТС Плевен, откри събитието като благодари на Община Левски за това, че е осигурила хората, предоставила е бази за обучение и ще се погрижи за осигуряване на устойчива заетост. Изказана беше благодарност и на дирекция Бюро по труда - Левски и на всички спомогнали за успешното завършване на обучението.

„Към този момент Община Левски, в лицето на кмета на общината, е осигурила временна заетост за всички 12 села. Ще се радваме с вашата работа да се промени облика на населените места"- каза заместник кмета на Община Левски, Здравко Дафинов и пожела на всички да са живи и здрави и догодина по това време да са си намерили друга, доста по платена работа, защото една година минава бързо.



Да се подобри качеството на живот ,да се постигнат по високи нива на заетост и засилване на социалното включване са очакванията от приложението на схема „Развитие", каза Даниела Пенева като посочи, че през 2012 Областната организация на НТС Плевен е обучила 96 курсисти по тази схема.

По-адаптивни и по-конкурентноспособни се очаква да бъдат обучените по схема"Адаптивност". Целта е да се ограничат масовите съкращения и напускането на работници и служители, а работодателите чрез предоставената им възможност да задържат персонала, който ще им е необходим.

Заместник кмета на Община Левски, Здравко Дафинов и Таня Манева, собственик на плевенска фирма, връчиха официално свидетелствата за професионална квалификация - шанс за реализация и трудова заетост.