На 23 ноември в Плевен се състоя връчването на първите по рода си награди на името на поета Никола Ракитин. Организатори на събитието са Международно творческо сдружение "Сцена на духовността" и Народно читалище "Пробуда - 1990" - Плевен.

Валентина Атанасова, която е зам.-председател на Международното творческо сдружение „Сцена на духовността" - Плевен каза, че наградите на името на Никола Ракитин се раздават за първи път. Те са в девет раздела - поезия, критика, документалистика, детско творчество, хумор, проза, за цялостно творчество, хумор и преводна литература.

Сред наградените от Международното творческо сдружение „Сцена на духовността" за цялостно творчество са и акад. Дудин от Русия, Кирил Назъров - член на Съюза на българските писатели, и посмъртно поетът Иван Дочев - също член на СБП.

За поезия наградените са поетесата Катя Николова, Иван Антонов, Людмил Стефанов и Виолета Маринова. За преводна литература награда получава Михаела Дишлиу от Румъния - преводачка и поетеса, съпруга на известния румънски поет Валентин Дишлиу, Олга Новикова, Валентина Атанасова и Лъчезар Стаменов. За хумор наградата на името на Никола Ракитин получава Пенка Атанасова, за детско творчество Любка Ванкова.



„Идеята за тази награда ни е заложена много отдавна и е част от устава на сдружението, което е сравнително младо и целта е тези награди да бъдат раздавани за всяка изминала година от тук нататък", обясни Валентина Атанасова.

Наградените получиха грамоти и книги, подбрани в зависимост от жанра, в който са присъдени наградите.

Преди награждаването гостите на събитието имаха възможност да чуят изпълнения на хор "Пей сърце" при Съюзната организация на слепите в Плевен.