ОИЦ - Кюстендил представи изискванията за кандидатстване по процедури „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" и „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила " по новата за този програмен период оперативна програма - „Наука и образование за интелигентен растеж". На срещата присъстваха представители на детски градини, училища, неправителствени организации и общинска администрация.

Целта на двете процедури е постигането на значими и устойчиви резултати в сферата на образователната интеграция в рамките на едно населено място или на цяла община. Това е предвидено да се постигне чрез допълнителни занимания по български език за деца и ученици, за които българският език не е майчин; повишаване на качеството на образованието в детските градини и в училищата, в т.ч и общинските училища с подготвителни групи; взаимно опознаване на децата и учениците от различни етноси и възпитаването им в дух на толерантност; включване на родителите във възпитателния процес; засилване на мотивацията на деца и родители за участие в образователния процес; преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход и т.н.
За постигането на тези цели ще се подкрепят средносрочни проекти (3 години), насочени към осъществяване на общинска политика в сферата на образователната интеграция на деца и ученици от етническите малцинства чрез партниране с неправителствени организации, училища и детски градини.
В срок до 30 ноември 2015 г. за двете процедури и до 29 април 2016 г. (само за процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила") общини, НПО, училища и детски градини могат да подават проектни предложения. Проектните предложения и по двете процедури се подават само по електронен път, като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), на адрес ‒ https://eumis2020.government.bg/.