20 оплаквания за недопускане на плувни комплекси в Кюстендил, са постъпили за последните 5 дни в НПО- Сдружение “Ларго”. Това стана ясно по време на пресконференция в ромския квартал “Изток”, на която присъстваха десетки граждани, а две семейства разказаха как не са били допуснати да влязат в общинския плаж и в плувния комплекс в кв. “Могилата”.

“Управителният съвет на Сдружение “Ларго” осъжда всяка форма на дискриминация. Призовавам компетентните институции да не допускат дискриминация, омраза, на етническа или религиозна основа. Вярвам, че институциите в държавата ни могат да се намесят, защото това вече е масово явление.

Това е новият тумор на обществото ни”, каза председателят на “Ларго” Сашо Ковачев. Той допълни, че са подадени вече 6 жалби в полицията и е проведена среща с началника на РУ Кюстендил Росен Райчев. Сезиран е и Българският хелзинкски комитет, с искане за юридическа помощ за търсене на правата на ромите по съдебен ред.

Общественикът Стефан Лазаров припомни, за първия случай на дискриминация на роми и недопускане в общинския плаж е от 4 август 2013 година. Тогава е последвала жалба до Комисията за защита от дискриминация, но и до днес няма отговор и последствия.


Той прикани Милена и Марио, които са семейство да разкажат, как не са допуснати до общинския плаж през изминалия уикенд. “Охраната ни каза, че плажът е препълнен и не може да влезем. Разбрахме, че имали заповед да не допускат цигански граждани”, сподели двойката.

Пресконференцията бе свикана по повод инцидента от 12 август на плувен комплекс “Могилата”, като позицията си представи Данаил Филипов, който седна пред всички, със съпругата и детето си на 2 г.

“Решихме със семейството и с това на сестра ми, в неделя да отидем на плаж. Стремим се да сме интегрирани. С пристигането на плажа, човекът, който пропускаше, виждайки че сме “цигани”, се обърна към нас и каза “О, не, не, вас няма как да ви пуснем. Плажът е препълнен”.

Аз като интелигентен човек, който е унижаван пред български граждани реших да извадя телефона и да снимам, за доказателство пред институциите за дискриминация. Да, това е частен обект, но е предназначен за обществено ползване”, коментира Данаил Филипов. Той допълни, че той, семейството му и това на сестра му, са били жертви на агресия, а записа е предаден на компетентните органи.

“Ние, а не управителят на позвънихме първи на телефон 112. Ние само се защитавахме. Децата ни са стресирани”, заключи Филипов.

“Чрез закона, чрез правдата ще победим”, заключи Петър Игов, председател на НЧ “Васил Левски” в кв. “Изток”.
Дарик- Кюстендил