Иновативен урок по английски език, с гост- преподавател Емили Роуз Мориарти, начален учител в училище в Мелбърн, Австралия, бе проведен в Начално училище “Св. Климент Охридски” в Кюстендил. Той бе посветен на днешния- Европейски ден на езиците / 26 септември /.  Урокът се проведе в 4 а клас, с класен ръководител Виолета Гогова и учители по английски език- Веселка Сотирова и Ирена Стоянова, като децата поздравиха гостите с песен на английски и българска народна песен.



 

 


Гостенката от Австралия подари бумеранг на Началното училище, чрез директора Евелина Димитрова.

“Идеята е да провокираме децата, да събудим желанието им за изучаване на чужди езици, защото светът е многоезичен и трябва да сме в крак с времето и тенденциите. Учениците изучават езика с голям интерес, още от детската градина, но във връзка с държавните образователни стандарти, не се учи чужд език в първи клас, но имаме намерение за следващата учебна година да заложим допълните форми за обучение по чужд език в първи клас, които да са по желание на дете и родители”, каза за Дарик директорът на Начално училище “Св. Климент Охридски” Евелина Димитрова.

 

Емили Роуз Мориарти ще стане снаха на бившия учител от Началното училище Соня Арабаджиева, като предстои да сключи брак с Владимир Арабаджиев. Г- жа Арабаджиева е работила като помощник- учител 10 години в Нова Зеландия. Синът и Владимир е бил в клас на г- жа Гогова. В училището е учила и дъщеря й Цвети. 

 

“Децата в Австралия влизат в първи клас от 5- годишни, изучават как да пишат и четат на  английски, основни знания по математика, които се комплицират до 4 клас. Училището започва от 9 ч. и завършва в 15, 30 ч., и всички ученици са в една смяна.
Децата не са така натоварени, както в България. Всичко, което детето трябва да усвои и затвърди като знания става в училище. Извън училище детето разполага със свободното си време, което то отдава на семейството, на обществото или спортува. Децата не носят учебници в къщи”, коментираха за Дарик Емили Роуз и Соня Арабаджиева.

 

В началото на учебната година се прави входяща диагностика, дава се една и съща информация на всички деца- задачи по математика, текст с малка история за преразказ и децата отговарят в тестова форма, според уменията си.
“На тези деца, които се справят с четенето им се дават допълнителни неща, други материали се дават на децата с пропуски в четенето или в математиката, за да могат да се вдигнат и те и след това пак се прави проверка на достигнатото ниво”, каза още преподавателката от Мелбърн.
 
Родителите се срещат с учителя индивидуално, в запазено за тях време. Няма колективни, общи обсъждания на родителски срещи. Учителят има право да коментира постиженията на негов ученик единствено и само с неговите родители, допълни Соня Арабаджиева.
 
 
26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил