Ученици от Професионалната техническа гимназия почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България революционери. Те поднесоха цветя пред паметника на Ильо Войвода в Кюстендил. Организацията бе на община Кюстендил и отдел "Култура и духовно развитие", които бяха осигурили по цвете за всеки ученик.


Учениците от 9- ти и 11- ти клас на гимназия "Джон Атанасов" запазиха и минута мълчание пред паметника на един от освободителите на Кюстендил от Османско робство.
"Ботев е един от най- видите революционери, загинал на връх Околчица, след сражение с турска потеря. Ние трябва да се гордеем с него. Според мен, при звука на сирените, почти никой няма да спре, защото много малко хора помнят делото на Ботев и другите революционери", коментира деветокласничка от ПТГ "Джон Атанасов".
"Стремим се да запазим българското в тях. В часовете на класния ръководител говорим за революционерите. Преподавателите по история и философия също го правят. В училище има много портрети на хората дали живота си за България", допълни преподавателката, която водеше учениците.




Само няколко автомобила и един автобус спряха на главната улица "Цар Освободител", при звука на сирените в 12 ч. Много от пешеходците също невъзмутимо продължиха своя път!

"Прекланям се към тези светила, но станахме недостойни техни наследници.... Спирам се задължително, но не мисля, че правим достатъчно и не мисля, че децата ни знаят достатъчно за това дело, което е много жалко", споделиха кюстендилци в анкета пред Дарик.