9-метрово знаме се развя на входа на Свиленград от 30-метров пилон
57227

Your browser doesn’t support HTML5 audio

9-метрово знаме се развя на входа на Свиленград от 30-метров пилон
  • 9-метрово знаме се развя на входа на Свиленград от 30-метров пилон

9-метрово българско знаме се развя днес на висок 30 метра флагов пилон, открит в чест на 100-годишнината от Балканската война и век от освобождението на Свелинград до входа на града край автомагистрала "Марица". Идеята е на кмета Георги Манолов и е осъществена с финансова помощ и безвъзмезден труд от още свиленградчани. Мястото на това знаме е тук, където земята е напоена с история и българска кръв, за да могат да го виждат всички, които минават през магистралата и Свиленград и да знаят, че тук е вратата на Европа и започва България, каза в словото си Георги Манолов. Нека когато децата видят това знаме да попитат своите семейства дали и пред техните къщи на 5 октомври се вее българският флаг, посочи още той.

За значението на Балканската война говори директорът на националния исторически музей проф. Георги Димитров- гост на тържествената церемония. Да знаят и помнят, че български войник никога не е предавал знамето във вражески ръце, обърна се към младите хора старозагорският митрополит Галактион, който освети флаговия пилон и знамето днес.

Народните представители Иван Петров, Фани Христова и Румен Данев, областният управител на Хасково Ирена Узунова, кметове и председатели на общински съвети от региона бяха гости на церемонията в Свиленград.

Чуйте още в звуковия файл.