Единственият в страната парк, изграден на мястото на стари казарми, е създаден в Севлиево. В присъствието на министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев бе официално открит първият етап от неговото изграждане. На тържеството присъстваха още народните представители Галина Банковска, Катя Колева, Цветомир Михов, областният управител Мариян Костадинов, председатели на общински съвети, кметове и зам.-кметове.

На входа на парка се бяха събрали и много севлиевци. Тържеството започна с изстрелването на ракети от представители на местния клуб по авиомоделизъм и завърши с изпълнения на народни песни и танци.

Знаменитите севлиевски казарми, построени на 130 дка през 1892-ра и използвани до 2000-та година, вече ще бъдат място за отдих. Министерство на отбраната ги дарява през 2004-та година на Общината. Три години по-късно започва работното проектиране, а след още три години е внесено за финансиране и проектното предложение. Първият етап на пректа е финансиран по ОП "Регионално развитие". Безвъзмездната финансова помощ е 3 609 616,91 лв., като съфинансирането от общинския бюджет е 191 180,09 лв.

До този момент са изградени около 25 000 кв.м алеи и паркинги, 1 дка детски площадки, 15 нови комплекта детски съоръжения, над 1 дка водни атракции, 109 цветарници, 170 пейки. Затревени са около 10 дка. Поставени са 300 осветителни тела, 250 кошчета за боклук.



Идеята е този парк да съчетава спомена за казармите и да е привлекателно място за отдих и забавления. Проектът предвижда хората тръгвайки от центъра на града да преминат през парка и да стигнат до реката. В началото е изградено шахматно поле, наречено поле на битките. Това всъщност е и централният площад, където ще се организират градски събития. Следват площадки за развлечения, водни атракции, географски център в средата на спирала от алеи.

 

На следващ етап се предвижда изграждането на военен музей, оборудването на географския център, в който ще са разположени интерактивно земно кълбо, слънцето и луната, строителство на спортен комплекс с игрища, екстремна велоалея.  Общинската администрация е отворена за нови идеи.

По думите на кмета Иван Иванов ще се търсят различни начини за финансиране доизграаждането на парка. Тегленето на заем обаче не е сред тях. Решение на въпроса със средствата администрацията вижда в различните европрограми, публично-частното партньорство и собствените средства.