Три севлиевски села получиха компютърна техника, дарение от народния представител от ГЕРБ Томислав Дончев. Те са част от обявената от него преди месец инициатива за осигуряването на компютри на читалищата в габровска област, като приоритет са тези в селата. Дончев собственоръчно монтира техниката в читалищата на Богатово, Ловнидол и Добромирка. „Да се ползва, но не само за административна работа, а от всеки, който има нужда да провери нещо, да научи, да се свърже с децата и внуците си“, заръча Томислав Дончев. Той увери, че при нужда от помощ при осигуряване на достъп до интернет, както и за обучение на някой от читалища, има готовност да помогне.

Оказа се, че в Богатово имат интернет, но нямат компютър. Читалищната секретарка пише на стара пишеща машина. При нужда ползвала домашния си компютър. Тя благодари за полезната придобивка и заяви, че много щастливи ще са децата в селото, който постоянно са питали за компютър.

По думите на Томислав Дончев това е само началото. Според него тази инициатива има голям потенциал и която може да бъде продължена с дарение на принтери и други периферни устройства, както и да се реализира и в други области в страната. От дарители вече са осигурени 33 компютъра, най-вече от банкови институции, които често сменят компютърната си техника. Очакванията на Дончев са до Нова година да станат поне 40. „Убеден съм, че има много институции и фирми, които имат практика да подменят често компютърната си техника и които биха предпочели да я дарят.

Идеята за инициативата е възникнала още в предизборната кампания, когато при посещението си в село Добромирка Дончев е бил помолен за осигуряване на компютри за хората, за да разговарят с близките си, които живеят далеч от тях. „А и препоръките на Европейската комисия са такива – селските територии да бъдат приучени на живот с пулса, който живее нацията и една от първите стъпки е така нареченото дигитално включване – селата да бъдат свързани и хората да ползват всички ресурси на мрежата. В селата не живеят втора категория хора. И те имат право да общуват, да знаят, за заявяват позиция. Компютрите и интернет са ресурс, чрез който могат да го правят“, каза още Томислав Дончев.



Предстои компютри да получат и десетки други читалища от габровска област. Със съдействието на кметовете и Регионалния център „Читалища“ те ще бъдат разпределени справедливо и според нуждите.