Художничката Ема Вертерова носител на наградата на името на Христо Цокев
59712

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Художничката Ема Вертерова носител на наградата на името на Христо Цокев
  • Художничката Ема Вертерова носител на наградата на името на Христо Цокев

Художничката Ема Вертерова е носител тази година на наградата на името на Христо Цокев. Решението за това е взето единодушно от тричленното  жури, съобщи неговият председател Иван Христов - Грога при откриване в художествената галерия на годишната изложба на габровските художници. В нея за втора поредна година участват голям брой творци - 44. Най-младият от тях е деветокласничката в художественото училище в София, Цвета Христова.

Грога препоръча на дружеството на художниците всички общи изложби в бъдеще да бъдат журирани, така както навсякъде по света куратори подбират картини и художници. Той призна, че на собствена глава е отхвърлил няколко предложени творби.

Наградата на Ема Вертерова бе връчена от кмета на Габрово Таня Христова, която подчерта, че годината е знакова за галерията, честваща своя 50 годишен юбилей. "Тази вечер за мен е изключително удоволствие, че съм в тази зала, не само, защото съм сред вас, а и защото съм сред толкова много стойностни картини в различен стил, които успях да разгледам. Помогнете ми оттук насетне да бъдете малко повече видими и не само в Габрово да научават за качеството на вашия талант", каза в приветствието си Таня Христова.

 Ема Вертерова бе изключително развълнувана и сподели, че наградата за нея е съвсем неочаквана. "Това е една награда не само за това, което показвам, а и за цялата гилдия. Прави ми впечатление, че изложбата е на доста високо ниво и пожелавам така да се представят  моите колеги, както тази вечер. Дори ни е необходима още една зала. Ключовата дума, с която трябва да завършим старата година и да започнем новата, е думичката - любов", каза още художничката.