„Допълнително около 300 млади предприемачи ще могат да осъществят обмен и да се учат от успели такива, ако програма „Еразъм за млади предприемачи“ получи предложеното от мен увеличение с 1.5 млн. евро“. Това заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, след внасянето на предложението за изменение на бюджета на ЕС за 2017г.

Необходимостта от повече средства е обоснована от успеха на програмата и нарастващото търсене от страна на млади бъдещи и настоящи предприемачи в ЕС. Според Новаков, успешните инструменти, финансирани от европейския бюджет, трябва да получат бърза писта при финансирането им. „Търсенето на програмата от страна на млади предприемачи в последните няколко години изисква от институциите на ЕС да отговорят с адекватно предлагане, което означава повече възможности за обмен и по-висок бюджет“.

Внесеното увеличение в бюджета на програма „Еразъм за млади предприемачи“ идва след като в бюджета на ЕС за 2017г. евродепутатът предложи 1 млн. евро за финансирането на инициираната от него програма за мобилност A.L.E.C.O. Очаква се схемата да заработи през 2017г. и за първи път да позволи до 200 предприемачи да осъществят мобилност в цял свят.