От архитектурно-етнографски  комплекс „Етър” обявиха, че връчват наградата "Ревнител на живата българска традиция". Варненското село Червенци, което се намира в община Вълчи дол става носител на приза тази година.

"Това са представители  на читалище „Възраждане 1920”, които пресъздадоха характерни за региона си обреди и обичаи. Три поколения участваха в Коледуване, Лазаруване, Пеперуда, доказателство, че жителите на Червенци успяват да запазят традиционната си култура в съвремието", съобщават от музея.

"От самото си създаване Архитектурно-етнографски  комплекс „Етър” се стреми да съхрани жив българския дух. Да пресъздава и предава на поколенията традиционните занаяти, характерните обреди и вярвания, които са ни съхранили като народ. Една  от най-отговорните задачи на музея  на открито е да запознава многобройната  си публика с културното многообразие в страната. По този повод и с цел стимулиране на носителите, показващи духовната култура, АЕК „Етър” всяка година ще награждава селище представило в автентичен вид свои обичаи на територията на комплекса". Така се мотивира екипът на ЕМО "Етър" по повод връчването на приза "Ревнител на живата българска традиция".