Ученици от Добрич слагат трикольорни лентички в знак на почит към Апостола (СНИМКИ)
84445

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ученици от Добрич слагат трикольорни лентички в знак на почит към Апостола (СНИМКИ)
  • Ученици от Добрич слагат трикольорни лентички в знак на почит към Апостола (СНИМКИ)

Общността на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Добрич - с почит и преклонение ще сведе днес глави пред живота, делото и примера на Апостола на българската свобода Васил Левски, съобщават от учебното заведение.

По инициатива на Ученическия съвет и с подкрепата на Училищното настоятелство са осигурени 1000 трикольорни лентички, които ще бъдат поставени пред специално изграден кът за Левски във фоайето на първия етаж на училището. Така в деня на безсмъртието на Апостола, всеки ученик, учител и служител ще има възможност да постави най-българския знак до сърцето си и да покаже, че великото дело на Васил Левски е живо и осветява мислите, делата и пътищата ни и днес, посочват от гимназията.

В края на третия час от първа смяна по училищната уредба във всички класни стаи ще прозвучи безсмъртното стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на Евгени Петров - ученик от 4 в клас. Рецитацията ще бъде изслушана със ставане на крака в знак на почит към Апостола.

Днес и утре в изградения кът пред лика на Васил Левски ще се поднасят цветя от ученици, учители и родители и ще се провеждат класни инициативи. През двата дни на телевизор, монтиран на новото училищно табло, ще бъде представяна специално подготвената презентация за живота и делото на Апостола от Венета Константинова - ученичка от 12а клас.



Хуманитарна гимназия почита паметта на Васил Левски на 18 февруари, датата на  гибелта на Апостола по нов стил.

Земният път на Дякон Левски приключва на 6 февруари по стар стил - на бесилото край София през 1873 година. Разликата между Юлианския и Грегорианския календар за 19 век е 12 дни, което означава, че трябва да почитаме Апостола на 18, а не на 19 февруари, както традиционно се прави. Някъде във времето е допусната техническа грешка, която трябва да бъде коригирана и българинът да знае кога да почита паметта на Апостола, казват историците.

Общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски в Добрич е насрочено за утре - 19 февруари. Учениците от добричката гимназия ще се включат и в това събитие, като положат пред паметника събраните днес в училището цветя. Чуйте повече в аудиото.

Паметта на Левски е отбелязана и по други начини в гимназията: