С три изложби Регионалният исторически музей в Добрич отбелязва европейската инициатива „Нощ на музеите”. Музейните работници стартират празничните прояви още тази вечер с откриването на експозицията „Жилище Божие, дом човешки" от 17.30 часа в Художествената галерия. Изложбата съдържа експонати от фонда на музея от два отдела – „Възраждане”и „Етнография”. Основната тема е „Вярата”, която се разделя на две подтеми – „Църквата” и „Домът”. Показани са над 200 експоната, сред които църковна утвар, богослужебни книги, свещенически облекла, домашен иконостас от Божи гроб, икони от Ерусалим, над 10 триптиха, както и табла за епохата след Освобождението и след 1944 г.

На 20 май се открива изложбата „Вазов и Сопот” – от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков” – гостуваща експозиция на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот. Ще бъдат показани фотодокументални табла с акцент върху родното място на поета, неговото семейство и романа „Под игото”. Добричлии ще видят още книги и лични вещи на Патриарха на българската литература. Очаква се изложбата да бъде открита лично от Стефан Филчев – директор на къща-музей „Иван Вазов” – Сопот.

Кулминацията ще е на 21 май, събота, когато от 17.30 часа в музея в градския парк „Свети Георги” ще се открие експозицията „Холографията - ефектът на оригинала" на Института по оптически материали и технологии към БАН. Добрич е третият български град, в който се представя изложбата след София и Велико Търново. Колекцията включва 27 холограми, две от които настолни. Сред тях са предмети от Панагюрското и Рогозенското съкровище, Требнишкото съкровище в Македония, находки от Самуиловата крепост, Перперикон, реликви на Васил Левски, антични пластики и културни артефакти.

Представените холограми са изобразителни и отражателни, обясни доц.Димана Назърова от Института по оптически технологии към БАН. Те са монохроматични, т.е. са записвани само с един лазерен източник. Триизмерните изображения се записват върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия посредством кохерентни източници на светлина каквито са лазерите. Емулсията, използвана за запис на холограми, е с големина на зърното от порядъка на 10 нанометра, което позволява изцяло пълен запис на характерните особености на всеки предмет, разказа доц.Назърова. Изложбата ще гостува на добричлии до края на август.