МБАЛ-Добрич завърши работа по проект за подобряване условията за работа в заведението, което има 600 души персонал. Въведена е модерна система в клинична лаборатория и патоанатомия. Доизградено е пожаро известяването. Вече се работи с онлайн модул за управление на човешкия ресурс. Освен това бе осигурен за 12 месеца безплатен транспорт за петима души, идващи на работа от Варна. Купено е ново работно облекло за всички в болницата, което не се е случвало от над 10 години. Проведено е модулно обучение по безопасни условия на труд.
 
Проектът продължи 14 месеца. Полза от него имат и семействата на персонала, както и всички пациенти, защото се вдига качеството на медицинската услуга, каза зам.-директорът д-р Бисер Ботев. 250 000 лева е стойността на проекта, като 50 000 са участие на здравното заведение. От ръководството изразяват надежда да надградят дейностите и да участват в други проекти. Занапред ще се помисли за инфраструктурата на района, както и за софтуерната система, която се ползва от другите отделения.
 
МБАЛ Добрич има недостиг на лекари, най-вече млади специализанти. Наблюдава се интерес в последните месеци, тъй като във Варна няма свободни места, назначена е една специализантка в АГ отделение. Всички звена имат дефицит на хора, но най-голям е при медицинските сестри, защото тези, които завършват, не търсят работа в България, но това е проблем не на болницата, а на централната власт, смята зам.-директорът.
 
МБАЛ Добрич има нужда от 60 медицински сестри, както и от лаборанти. Най-силно се чувства недостигът в най-натоварените отделения като Вътрешните. Все пак, според д-р Ботев, в Добрич нещата са по-добре от Шумен, Русе, Разград, Силистра.

 
Болницата е финансово стабилна, няма задължения към доставчици, редовно се изплащат заплатите. Всичко необходимо за зимния период е направено, каза още Ботев. Ръководството се надява да бъдат отпуснати пари за хемодиализа и нова техника.