Открита бе паметна плоча на поета - патрон на гимназията
Паметна плоча с бронзов релеф на Пейо Яворов бе открита на фасадата на Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Поетът е патрон на учебното заведение, а поводът е 50-годишният юбилей на гимназията и 140 години от рождението на Яворов.

Мемориалът е дарение на училищното настоятелство от евродепутата Ангел Джамбазки и народният представител от Добрич Йордан Йорданов, които присъстваха на церемонията този следобед.

„Плочите, които слагаме, не са само плочи, те напомнят откъде идваме, кои сме и защо сме такива. Те ни напомнят кои са били нашите възрожденци, нашите поети, хората, които са носили факела на просветата и знанието, на българското национално самочувствие”, заяви Ангел Джамбазки пред учениците и учителите от гимназията и многото гости.

Джамбазки посъветва учениците да препрочетат Яворов и да си дадат сметка какъв е приносът му, за да можем днес да се наричаме българи. Евродепутатът поздрави всички добричлии с взетото днес от парламента решение Добрич да бъде обявен за град – герой на българската бойна слава.


Парламентът единодушно прие Добрич и Тутракан да бъдат градове на Българската бойна слава

„Тази паметна плоча ще бъде постоянно място за поклонение на учениците и учителите от това училище. Гордейте се, че сте част от голямото семейство на Професионалната гимназия по туризъм!”, поздрави присъстващите депутатът Йордан Йорданов.

В инициативата за поставянето на плочата бяха ангажирани още директорът на гимназията Нели Апостолова, Тихомир Маринов - общински съветник от Добрич и Николай Станев - родител, член на Училищното настоятелство на учебното заведение.

Самата плоча и образът на поета са дело на Христо Илиев - скулптор, автор и изпълнител  на проекта. Той получи благодарностите на депутатите и директора на училището.