В навечерието на Великденските празници отваря врати традиционната работилница „Великденско яйце”, съобщават от Обединен детски комплекс.

В двора на Мощанска къща 15 деца от клуб „Опазване на околната среда” ще поставят началото на боядисването на великденските яйца.

Учебните занятия ще се проведат в две части: теоретична – в която акцентът ще е върху боядисването и рисуването на яйца. Децата ще се запознаят и с приготовленията за големия християнски празник – омесването на великденските колаци и козунаци;  с различни техники за боядисване, рисуване и декорация на яйцата; с природни и други материали, с които могат да изработят великденска украса и да боядисат и украсят яйцата  с люспи от кромид, семена, конци, дребни макаронени изделия и др. В практическата участниците сами ще рисуват и декорират кухи яйца.

Работилница „Великденско яйце” е модул от програмата „Празници и традиции” на ОДК. Ежегодно около 350 – 400 деца от всички училища в община Благоевград вземат активно участие в нея и усвояват знания за българските традиции и обичаи свързани с Великден и придобиват практически умения и техники за боядисването  на Великденски яйца и украси за празника.  Най-добрите детски творби ще участват в аранжирането на Националната изложба „За хляба наш…”, която ще се открие в края на месец април.