Британският принц Уилям и Кейт Мидълтън се ожениха в Уестминстърското абатство на пищна церемония, която привлече огромен зрителски интерес по цял свят и вдъхна нов живот на монархията.

След това младоженците минаха по лондонските улици до Бъкингамския дворец с открита каляска. Хиляди хора станаха свидетели на първата семейна целувка на Уилям и Кейт на балкона на двореца.

Двамата бяха обявени за херцог и херцогиня на Кеймбридж от английската кралица Елизабет Втора.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха обявени за съпруг и съпруга от духовния глава на Англиканската църква, архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.



Двойката застана пред олтара, докато църковният хор пееше Guide Me O Thou Great Redeemer.

Преди да разменят клетвите си, Мидълтън, първото обикновено момиче, което се жени за принц толкова близо в реда за наследяване на трона от повече от 350 години насам, премина бавно по пътеката до олтара, докато хорът от 1900 души пееше песнопението на Чарлз Пери I Was Glad.

Когато се срещнаха пред олтара, Уилям прошепна нещо на Кейт, а тя му се усмихна преди началото на церемонията. Архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямсън обяви двойката за съпруг и съпруга. По време на церемонията нямаше традиционна размяна на брачни халки. Принц Уилям отказа да сложи обредния символ в този паметен ден, защото не обича бижута. Той сложи пръстена на Кейт с думите "С този пръстен се венчавам за теб, ще те почитам с тялото си и ще деля с теб всичките си земни блага". Брачният пръстен на Кейт е много ценен, тъй като е изработен със злато от планините в Уелс.

Кейт не обеща "да се подчинява" на съпруга си, следвайки примера на покойната му майка, принцеса Даяна, която обеща само "да обича, подкрепя, да уважава и да се грижи" за принца на Уелс.

Мидълтън, чиято сватбена рокля беше обект на оживени спекулации в модната преса, беше облечена в традиционна рокля от коприна и сатен с цвят на слонова кост с дантела и дълъг шлейф. Роклята е дело на британската дизайнерка Сара Бъртън. Булката носеше тиара, дадена й от кралицата, и годежен пръстен с диамант и сапфир, който преди принадлежеше на покойната майка на Уилям.

Хронология на събитието:

1900-те гости на кралската сватба започнаха да пристигат в Уестминстърското абатство към 10,30 часа българско време. Те бяха посрещнати със силен камбанен звън и тромпети.

Редица кралски особи, Дейвид и Виктория Бекъм, певецът Елтън Джон, премиерът Дейвид Камерън бяха сред известните гости в абатството. Към тях се присъединиха 50 държавни глави и служителите в благотворителни организации и ветерани от войната, които познават принца от времето, докато се обучаваше за военен пилот.

Принц Уилям пристигна в Уестминстърското абатство около 12,20 часа българско време. Младоженецът беше придружен от своя кум, принц Хари. Уилям, като е пилот от кралските военновъздушни сили, беше избрал да носи униформата на полковник от пехотния полк на Ирландските гвардейци - черна фуражка, червена куртка, разкрасена с лента в златисти и пурпурни тонове. Принц Хари беше облечен с униформата на кралската кавалерия. Уилям сам пожела да избърза с пристигането си, за да може да поздрави лично близки и приятели в паметния ден.

Принц Чарлз и съпругата му Камила пристигнаха в Уестминстърското абатство в 12, 40 часа българско време. Принц Чарлз беше с униформата на адмирал от кралските военноморски сили. Минути по-късно към тях се присъедини британската кралица Елизабет Втора.

В 12,50 часа българско време Кейт Мидълтън потегли от лондонския хотел Горинг и минути по-късно пристигна в Уестминстърското абатство. До нея беше баща й Майкъл, който ще я придружи до олтара.

Малко след 13 часа двамата младоженци застанаха пред олтара, докато църковният хор пееше Guide Me O Thou Great Redeemer. Уилям прошепна нещо на Кейт, а тя му се усмихна преди началото на церемонията.

Около 13,20 часа българско време принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха обявени за съпруг и съпруга от духовния глава на Англиканската църква, архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

Малко след 14 часа българско време щастливите младоженци излязоха от абатството под звуците на тържествени камбани. Зад тях по червения килим вървяха родителите им.

Минути по-късно младото семейство премина през главната порта на Бъкингамския дворец, където ги очакваше тълпа тръпнещи от очакване почитатели.

В 15,30 часа българско време принц Уилям целуна Кейт на балкона Бъкингамския дворец пред погледите на хиляди зрители.

За радост и изненада на лондончани принц Уилям и Кейт Мидълтън се повозиха в открит "Астън Мартин", украсен с балони и надпис "младоженци" вместо регистрационен номер.

Хиляди хора от цял свят се събраха в Лондон, много от тях бяха прекарали там нощта, за да си осигурят възможно най-добра гледка към бъдещите крал и кралица.