Португалецът Антониу Гутериш, който днес официално беше назначен от Общото събрание за следващ генерален секретар на ООН, призова големите световни сили да преодолеят своите разногласия за Сирия, предаде АФП.

"Каквито и да са тези разделения, е по-важно да се обединим. Крайно време е да се борим за мир", призова Гутериш на първата си пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк, след като бе утвърден на поста с единодушие от Общото събрание на световната организация.

Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН

"Страните, които са ключовите актьори (в усилията за уреждане на конфликта в Сирия), ще се съберат отново, за да се опитат да придвижат напред мирния процес: мога само да им пожелая да успеят, тъй като всички имаме моралния дълг да сложим край на страданията на сирийския народ", каза бившият върховен комисар на ООН за бежанците.

САЩ и Русия, които прекъснаха преди няколко дни диалога си за Сирия, обявиха днес две предстоящи международни срещи във връзка с конфликта - в събота в Лозана и в неделя в Лондон, отбелязва АФП. Гутериш подчерта, че неговият призив се отнася също така за Йемен и Южен Судан, две двуги държави, обхванати от смъртоносен конфликт, предаде ТАСС.



Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като „превъзходен избор"

В първото си изявление пред Общото събрание на ООН, след като бе утвърден за следващ генерален секретар на световната организация, той прикани за решителна борба както срещу терористичните групировки и прибягващите до насилие екстремисти, така и срещу популизма и ксенофобията, които "се подсилват взаимно", предаде още АФП.

Бившият португалски премиер ще замени южнокорееца Бан Ки-мун като генерален секретар на световната организация на 1 януари.

Източник: БТА