/ БТА
Северно сияние озари небето над Великобритания, Германия и Ирландия заради изключително силната геомагнитна буря, съобщи ДПА.

Във Великобритания "изумителното" небесното шоу се е виждало от североизточния бряг, Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир. То е достигнало и Ирландия, като националната метеорологична служба е качила снимки от него в социалните мрежи.

Явлението е оцветило небето в цикламено, зелено и тюркоазено в Германия. Германската метеорологична служба също е публикувала снимки на Алпите, осветени в розово, както и на ярки светлини над Франкфурт. 

Споделени са снимки и в социалните мрежи. 

БТА

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата предупреди в петък за екстремна геомагнитна буря от най-високата пета степен G5, регистрирана за първи път от 2003 г. Тя е достигнала до земята в четвъртък, като е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята.

В САЩ северно сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния. 

БТА

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси. В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса. Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ - това обяснява защо понякога могат да се видят проявления чак до Великобритания.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христина Терзиева/БТА