На второ място се класира Baby Lasagna от Хърватия. На третата позиция остана дуото от Украйна Alyona Alyona & Jerry Heil
Швейцарецът Немо спечели "Евровизия". Рапърът е първият изпълнител в конкурса, който се идентифицира като небинарен.

Състезанието беше белязано от противоречия заради участието на Израел, докато войната в Ивицата Газа продължава.

Дисквалифицираха изпълнител от финала на Евровизия

Песента „The Code“ на 24-годишния Немо получи най-висока оценка от журитата на страните и достатъчно от гласовете на публиката, за да получи 591 точки, изпреварвайки Хърватия на финала, който се проведе в шведския град Малмьо.

„Надявам се, че този конкурс може да оправдае обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всеки човек на този свят“, каза Немо със сълзи на очи, докато получаваше трофея.


"Песента разказва пътуването, което започнах с осъзнаването, че не съм нито мъж, нито жена", заяви Немо.

На второ място с 547 точки се класира Baby Lasagna от Хърватия. На третата позиция остана дуото от Украйна Alyona Alyona & Jerry Heil.

Немо, заедно с Хърватия и Израел, беше фаворит за победа сред букмейкърите за спечелване на конкурса, наблюдаван по целия свят от милиони любители на поп звученето -- и кичозното шоу.

Състезаваха се двадесет и пет държави, но голяма част от вниманието беше насочено към спора около участието на Израел.

„Евровизия“2024: Големият победител е Немо от Швейцария (ГАЛЕРИЯ)

Когато израелската участничка Еден Голан излезе на сцената, за да изпълни песента си „Hurricane“, от публиката в „Малмьо Арена“ се чуха както радостни възгласи, така и освирквания.

Освирквания се чуха и докато Израел даваше своите точки на другите изпълнители и всеки път, когато някоя държава даваше високи оценки на „Hurricane“. В крайна сметка Голан завърши на пето място с 375 точки.

Полицията отблъсна протестиращите пред арената, където повече от сто демонстранти развяваха знамена и скандираха „Свободна Палестина“.

Малмьо е дом на най-голямата в страната общност от палестински произход и според полицията най-малко 5000 души са се събрали на протест в града в следобедните часове на 11 май.

"Евровизия" потвърди през март, че Голан ще участва, въпреки призивите за нейното изключване от хиляди музиканти по света. През същия месец участници от девет държави, сред които и Немо, призоваха за трайно прекратяване на огъня.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС