Протестиращи израелци блокираха камиони с помощи за Газа, като разхвърляха пакети с храна върху пътя. Това е поредната от серия подобни случки, станали, след като Израел обеща да позволи безпрепятствено предоставяне на хуманитарна помощ на обсадения анклав, предаде Ройтерс.

Байдън обяви при какви условия е възможно прекратяването на огъня в Газа още утре

Четирима протестиращи, включително непълнолетен, бяха арестувани на контролно-пропускателния пункт "Таркумия", западно от Хеброн, в израелската част на окупирания от Израел Западен бряг, заявиха адвокатите, представляващи протестиращите.

 
Видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, показват как демонстрантите хвърлят от камионите на земята превозваните хуманитарни помощи, като съдържанието на отворените кашони се пръсва разпиляно по пътя.


Миналата седмица четирима души бяха арестувани в южната част на Израел след подобен протест на израелци, които се противопоставят на хуманитарните доставки в анклава, който е контролиран от ислямисткото движение "Хамас".

Израелската полиция не отговори на запитването на Ройтерс за коментар.

Турски кораб с 1900 тона хуманитарна помощ ще отплава за Газа

Протестите бяха организирани в момент, когато Израел е подложен на значителен международен натиск да увеличи потока от помощи за Газа, където международни организации предупреждават за сериозна хуманитарна криза, застрашаваща населението от над 2 милиона души.

Преди ден израелските власти обявиха, че ще заработи нов пропускателен пункт в северната част на Газа, а временното пристанище, построено от САЩ, е близо до откриване, посочва Ройтерс. Тези мерки имат за цел да улеснят снабдяването с хуманитарна помощ на палестинския анклав.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА