Плевнелиев: Време е да пратим ДС окончателно в музей
54912

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Плевнелиев: Време е да пратим ДС окончателно в музей
  • Плевнелиев: Време е да пратим ДС окончателно в музей

Време е да пратим ДС окончателно в музея, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин. Освен въпросите от дневния ред на двустранното сътрудничество между България и Германия, двамата са засегнали и темата за бившите тайни служби на страните от Източния блок.

Както е известно в миналото Йохам Гаук е бил председател на комисия по досиетата и въпросите свързани с дейността на ЩАЗИ. Изпращането на ДС в музея ще бъде осъществено не само в преносен, но и в пряк смисъл, стана ясно от думите на президента. Относно темата за ДС външния ни министър има конкретна идея за музей на ДС, която аз подкрепям, съобщи Плевнелиев.

"В президентството има институция, която е свободна от Държавна сигурност, имаме и темата с външнополитическото представителство на България, където аз, като президент, работя за това да нямаме никакви съмнения за връзки с тоталитарното минало на България. Има една интересна идея, която лично аз представих на президента Гаук, а именно в България все още, бъдейки в процеса на трансформация и осмисляйки все още връзките и тоталитарното си минало, както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС в музея. За целта имаме идея заедно с министъра на външните работи и имаме конкретен проект, имаме възможност и ще работим в следващата година и половина, две, за да можем да сложим ДС в един хубав музей и за да може милиони българи да видят какво и как, да осмислим миналото, както и да взимаме съзнателни решения за бъдещето", каза Плевнелиев.

Той допълни, че е поканил своя германски колега Йоахим Гаук да посети България. "Това е голяма тема за него, той много пъти е идвал в България в миналото и да сложим заедно ДС в един хубав музей", завърши Росен Плевнелиев.