Процесът за финансови злоупотреби срещу украинската опозиционерка Юлия Тимошенко бе отложен за 25 юни заради здравословното състояние на бившата премиерка, която вече бе осъдена на седем години затвор за злоупотреба с власт, предаде Франс прес.

"Съдът не може да разглежда делото в отсъствието на подсъдимата", която е в болница от 9 май заради дискова херния, заяви съдия Костянтин Садовски. Следващото заседание се отлага за 25 юни.

Процесът започна на 19 април и бе отложен на следващия ден за 28 април заради неявяването на Тимошенко, а след това за 21 май по искане на бившата премиерка.

Миналата седмица украинският Касационен съд реши да отложи за 26 юни разглеждането на жалбата на Тимошенко, с която тя оспорва осъждането на седем години затвор за злоупотреба с власт.



Съдебното преследване на Тимошенко предизвика остри международни критики. ЕС и редица страни членки на съюза заплашиха с политически бойкот Европейското първенство по футбол тази година от 8 юни до 1 юли, организирано съвместно от Украйна и Полша.

Самата Тимошенко е против бойкот на тазгодишното Европейско футболно първенство в Украйна. Това съобщи заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Проташевич, който посети Тимошенко в болницата в Харков, предаде ДПА.

Тимошенко нарече лоша идея бойкота, подкрепян от редица западни политици, каза Проташевич, цитиран от БТА. "Тя ги моли да не го правят. Усеща се, че е подложена на огромен психологически натиск", добави полският евродепутат пред украински медии.

Тимошенко се лекува в болница в Харков от болки в гърба под наблюдението на германски лекар, напомня ДПА.

Първенството започва във Варшава на 8 юни, а финалният мач ще бъде в Киев на 1 юли.