Останки на най-голямата праисторическа костенурка Stupendemys geographicus са открити на териториите на Венецуела и Колумбия. Учените съпоставят техните размери с тези на лек автомобил, а по маса те значително превишават тези на съвременните костенурки. Към такива изводи достигат учени, чиято статия е публикувана в научното списание Science Advances, предава РИА Новости.

Марсело Санчес, сътрудник в университета в Цюрих и един от авторите на статията споделя, че дължината на костенурката Stupendemys достигала три метра и те са най-големите костенурки, за които науката има доказателства, че са обитавали Земята в далечното минало.

Пожарникари спасиха костенурка, запалила дома си

Представителите са съществували преди около 9-6 млн. години в северните части на Южна Америка. Техните потомки, които имат значително по-малки размери, в наше време обитават в Амазония.
По оценки на палеонтолози, масата на Stupendemys geographicus превишавала 1,1 тон. Това е почти сто пъти повече отколкото при неговия най-близък родственик- голямоглавата страничношийна костенурка (Emys dumeriliana).


Първите останки, които свидетелстват, че в далечното минало на Земята са живели големи костенурки, учените откриват през 70-те години. Но тогава палеонтолозите не могли да получат точна представа за вероятните размери на влечугите.

Костенурките са оцелели от астероида, изтребил динозаврите

Благодарение на новите останки, намерени при разкопки в пустинята Татакоа (Колумбия) и в региона Урумако (Венецуела), специалистите установили, че мъжките екземпляри имали рога. Изследователите предполагат, че те са служили за защита от големи хищници, например от крокодили, които през тази епоха достигали до 10 метра дължина.
Агенция "Фокус"