Няма опасност от радиация за района, засегнат от изтичането на тиня от хвостохранилището на алуминиевия завод, каза унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс. Изтичането вероятно е следствие от човешка грешка, допълни премиерът. Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер каза, че изтеклата тиня не е засегнала засега източници на питейни вода. Няма просмукване на отпадните води от поддалата стена на резервоара на хвостохранилището.

Екипите, натоварени с почистване на разлива, изливат гипс в близката река, за да неутрализират разлива и да не позволят замърсената кал да не стигне до Дунава.

Експерт на природозащитната организацията „Грийнпийс" твърди, че последиците от аварията може да се окажат много по-тежки от разлива на цианид в румънския град Бая Маре преди десет години, когато замърсена с цианид вода, изпусната от резервоар на златна мира, замърси Тиса и Дунава. „Тази катастрофа е седем пъти по-голяма от инцидента в Бая Маре. Последиците за екология може да са много големи и да е необходимо много време, за да бъдат неутрализирани, защото тежките метали и содата каустик образуват много токсична смес", цитира Ройтерс мнението на експерта Катержина Вентусова, посочва БТА.

Алуминиевият завод МАЛ заяви, че няма признаци за потенциална катастрофа и че червената кал, изтекла от хвостохранилището, не се смята за опасен отпадък по стандартите на ЕС. Унгарската служба за борба с бедствията обяснява на сайта си, че изтеклата кал  е „страничен продукт при производството на алуминий. Плътната, силно алкална субстанция има изгарящ ефект върху кожата. Утайката съдържа тежки метали като олово и е леко радиоактивна. Вдишването на прах от нея може да причини рак на белите дробове". Препоръчва се хората да почистват калта с вода, за да неутрализират съдържащите се в нея вещества.