Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в регистрирания в Бахамските острови офшорен фонд на баща си, след няколко дни натиск, последвал разкритията в "Панамските документи", предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Ай Ти Ви Камерън заяви, че през 2010 г. е продал тези акции за около 30 000 лири (37 000 евро), няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

САЩ: Нямаме нищо общо с "Панамските документи"

Камерън е атакуван по този въпрос след разкритието, че баща му Иън Камерън, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд, върху чиито приходи не са били плащани данъци във Великобритания в продължение на 30 години благодарение на сложна схема на панамската юридическа кантора "Мосак Фонсека".

Канцеларията на премиера направи четири поредни изявления, в които се казва, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".



Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Премиерът повтори, че не притежава никакви акции, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда на баща си.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в Блеърмор инвестмънт тръст, които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири", преди да стана премиер, заяви Камерън пред Ай Ти Ви.

Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и от това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", заяви британският премиер.

Няколко видни британски депутати призоваха премиера Дейвид Камерън да подаде оставка след признанието му за участие в дейността на офшорни компании, предаде ТАСС.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

"Камерън имаше шест години (от момента на идването си на власт), за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер", писа в Туитър лейбъристът Джон Ман, член на специалната фискална комисия в парламента. А заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън призова Камерън да върне на финансовото министерство всички средства, които е получил благодарение на собствеността си на офшорни компании.

Лидерът на партията "Либерални демократи" Тим Фарън остро разкритикува действията на Камерън, като каза, че те "подкопават вярата" в политическите лидери. "В продължение на няколко дни премиерът отричаше своето участие в офшорки, но в крайна сметка трябваше да признае истината", констатира Фарън.

Източник: БТА