Френското правителство преговаря със Саудитска Арабия за продажба на изтребители Rafale, предаде АФП.

Министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню каза, че се водят дискусии между производителя на Rafale - Dassault Aviation и Саудитска Арабия за потенциална продажба, но не даде подробности.

Припомняме, че неотдавна седмичникът „La Tribune Dimanche“ съобщи, че Саудитска Арабия - чиито военновъздушни сили са оборудвани предимно с американски F-15 и Eurofighter Typhoon, произведени от Великобритания, Германия, Италия и Испания - е поискала от Dassault оценка на разходите за 54 броя Rafale до 10 ноември.

Rafale, многоцелеви изтребител, е "бестселър" на френската оръжейна индустрия и спомогна за издигането на износа на френски оръжия до рекордно високо ниво миналата година.


Франция, третата по големина износителка на оръжия в света след Съединените щати и Русия, продаде 80 от изтребителите на Обединените арабски емирства за около 16 милиарда през 2022 г.

Индонезия, Гърция, Индия, Катар и Египет също са клиенти на Rafale. Франция е продала повече от половината от продукцията си Rafale досега в чужбина.
Неправителствените организации често критикуват Франция за доставката на оръжие на авторитарни режими.

Но министерството на отбраната заяви в доклад от миналата година, че Франция винаги е спазвала своите международни ангажименти и износът на оръжия е бил предмет на много строги правила и контрол.

Саудитска Арабия, която вече е основен купувач на френски оръжия, редовно е обвинявана в нарушения на правата на човека, които според и други, включват масови екзекуции. 
БГНЕС