Ирина Бокова: В Мосул унищожиха символ на идентичност и издръжливост
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съжаление за унищожаването на емблематичното наклонено минаре в старата част на град Мосул и на съседната джамия Ан Нури, предаде Франс прес.

Ислямска държава взриви джамията в Мосул, от която обяви халифат

"Това ново разрушение задълбочава раните на едно общество, което вече е засегнато от безпрецедентна хуманитарна трагедия", каза Бокова в изявление.

На 21 юни джихадистите от групировката "Ислямска държава" разрушиха емблематичното наклонено минаре в старата част на Мосул и съседната джамия, откъдето техният лидер Абу Бакр ал Багдади се самообяви за халиф през 2014 г., обяви иракската армия.

През юни 2016 година "Ислямска държава" пусна видео с взривяването на храм на 3000 години


"Ислямска държава" реагира бързо, като чрез своята информационна агенция "Амак" обвини американската авиация за унищожаването на паметниците.

Минарето и джамията "бяха сред най-емблематичните места в (Мосул)", заяви Ирина Бокова. Те "бяха символ на идентичност, издръжливост и принадлежност", отбеляза тя. Според нея това разрушение е аргумент в полза на незабавна и засилена мобилизация на международната общност.

"Държа да изразя отново солидарността на ЮНЕСКО с иракския народ и решимостта на организацията да подкрепи, възвърне и възстанови културното наследство веднага, щом това стане възможно", добави генералният директор на базираната в Париж организация от системата на ООН.

Вижте джамията Ан Нури в Мосул, преди да бъде взривена от джихадистите:

БТА