Брюксел може да остави само България под мониторинг
84366

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Брюксел може да остави само България под мониторинг

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Брюксел може да остави само България под мониторинг
  • Брюксел може да остави само България под мониторинг
  • Брюксел може да остави само България под мониторинг

Европа обеща на Румъния да спре наблюдението за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност, преди това да се случи по отношение на България. Изявлението, че Румъния може да изпревари България, беше направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сред среща в Брюксел с румънския премиер Дачиан Чолош.

Комисията е доволна от начина на работа на румънското правителство, посочи още Юнкер и допълни, че наблюдението над Румъния може да бъде прекратено още в мандата на настоящата комисия, който приключва през 2019 година.

Мониторинговият доклад на ЕК за България - като цяло положителен

Механизмът за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния ще бъде прекратен по-рано от този за България, ако румънските власти изпълнят очакванията на Европейската комисия, обяви председателят ѝ Жан-Клод Юнкер.

„Повторих пред министър-председателя, че в мандата на тази Комисия ще сложим край на Механизма за проверка. Няма непосредствена връзка между случая на България и този на Румъния. Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че механизмът ще бъде преустановен".



Румънският премиер Дачиан Чолош от своя страна настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка.

Механизмът бе създаден през 2007 г. при влизането на България и Румъния в ЕС, а целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Всяка година ЕК изготвя доклади за изпълнението на реформите в тези области.

В края на януари Букурещ получи трети пореден позитивен мониторингов доклад, като тогава зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че Румъния и румънците са показали желанието си да се борят с корупцията и да опазват независимостта на съдебната система.

За България последният доклад отново беше критичен. В него се подчертава най-вече липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и липсата на независимо правосъдие.