Първият каяк събор за бързи води се проведе днес у нас. Той бе организиран от „Българско каяк общество" (БКО).

Целта на спортната организация е да популяризира и развива каякинга в България и да се бори за по-чисти реки, опазване на бреговете им, забрана на строежа на ВЕЦ-ове в защитени територии и др. Събитието беше подкрепено от клубовете по рафтинг, както и от общините Кресна и Симитли.

Първият национален каякинг събор имаше състезателен характер и в него се регистрираха над 80 участници от София, Стара Загора, Пловдив, Козлодуй, Елхово и др. Състезанието се проведе на специално подготвеното трасе в Кресненското дефиле на река Струма. То бе официално открито от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на община Кресна Илиян Кръстев, областния и заместник-областния управител на Благоевград Валери Смиленов и Бисер Михайлов и областния координатор на политическа партия ГЕРБ Костадин Хаджигаев.

„Нашата цел е да поощряваме начинаещите каякари в България, за може броят на хората, които харесват този изключително атрактивен и вълнуващ спорт, с дългогодишни традиции в други страни в Европа, да расте", заяви президентът на БКО Димитър Манев.



Събитието бе проведено според всички изисквания за безопасност. Организаторите се бяха погрижили на място да има лекарски екип и спасители по бреговете на реката, а местните органи на КАТ съблюдаваха за безопасността на всички преминаващи МПС в региона на тясното дефиле. Състезателите задължително ползваха защитно оборудване за вода - спасителни жилетки, каски и специална екипировка.

Състезанието включваше: едноместен каяк - мъже, жени, двуместен надуваем каяк (К2) - мъже, жени и двуместен надуваем каяк - смесени двойки. Те се състезаваха в две дисциплини - слалом и спринт. В смесените двойки участваха и ветерани каякари с децата си, които се опитаха да покажат, че каякингът в бързи води освен екстремен е и  достъпен спорт, който дава на всички практикуващи го качества като смелост, решителност, бърза мисъл, добър сихрон в тандем и др. Целта на събитието е то да се превърне в ежегодно.