Цветелин Кънчев: Дори и турските султани не са казвали, че циганите са техни
75425

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Цветелин Кънчев: Дори и турските султани не са казвали, че циганите са техни
  • Цветелин Кънчев: Дори и турските султани не са казвали, че циганите са техни

Лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев разкритикува остро оценката на ДПС още в изборната нощ, че партията е първа политическа сила сред ромите в България. „Евророма" и на тези избори беше партньор на БСП. В ефира на Дарик Кънчев подчерта, че ДПС е била първа сила само в онези региони, в които „Евророма" е нямала свои представители в листите. Въпреки това той призна, че ДПС е на път да вкара двама депутати роми в новия парламент - нещо, което никоя родна друга партия не е правила.

"Дори и турските султани, а и който е да е монарх, не си е позволявал да каже, че циганите са негови. Уверявам ви, че истинските цигани са ничии. Да, има мангасари, които са се продали за пари, но те не ни интересуват. Но да се говори за ромите като цяло е абсурд. Тези изявления могат само допълнително да нагнетят напрежението между българи и роми", коментира Кънчев.

Той подчерта, че в Кюстендил има огромен квартал с над 10 000 роми. "ДПС колко гласа има там", попита Кънчев и сам отговори, че гласовете за ДПС от там били 40. "В община Карлово има доста членове и симпатизанти на ДПС, а само моите преференции са повече от техните гласове", твърди Кънчев.

"Постоянно чета как "ето, мангалите подкрепили ДПС" и така нататък. Братя българи, това не отговаря на истината точно в тези мащаби. Друг е въпросът, да си признаем честно, ДПС през годините успя да се разрасне, пускайки много българи, а сега даже и в момента служебно вкара в парламента и двама цигани, които не са си изкарали гласовете, за да бъдат парламента, но те ще бъдат депутати. Това е сериозен жест на ДПС, който прави към българи и към роми, не може да се отрече. Нито един истински българин не може да бъде купен с пари, както и нито един истински циганин. Продават се само ганьовците и мангасарите", коментира Цветелин Кънчев.



Приносът на Евророма е красноречив, категоричен е Кънчев, като отчита, че там, където оглавяваната от него партия е присъствала в листите на коалицията "БСП-лява България", ДПС няма спечелена битка срещу тях.

Само една партия е готова за нови избори и това е ДПС, уверен е Кънчев. "Те са готови на избори по всяко едно време. Нещата в страната е крайно време да се сложат в ред и да не си играем на избори и да се дървим за дребни неща", каза още Цветелин Кънчев.