Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите
38467

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ритуалът зарязване на лозите във Виноградец
  • Баба Надежда от Виноградец за зарязването на лозите
  • Ритуалът зарязване на лозите във Виноградец

Много местни жители и гости отбелязаха традиционния за Виноградец Ден на лозаря и винаря Трифон Зарезан.

Общо 1500 лозари и винари обработват 5000 дка плодородна земя в землището на селото и всяка година на Трифон Зарезан представят своята реколта в магазин, наречен „Галерия на виното", открит преди година от областния управител на Пазарджик Дончо Баксанов. И тази година той поздрави местните лозари и винари, като им пожела много здраве, плодородни лозя и богата реколта и през 2011 г. Приветствие по повод Трифон Зарезан поднесе и председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Красимир Велчев. Гости на празника бяха народните представители Иван Иванов, Гинче Караминова, Никола Белишки и кметът на община Септември Томи Стойчев. От центъра на селото празничното шествие се отправи към местността „Бустанала", където беше извършен традиционният ритуал "зарязване". Първа зарязване направи 73-годишната Надежда от Виноградец. Тя вярва, че това се прави за берекет и плодородие.

Водосвет за здраве и богата реколта отслужи отец Димитър от местния храм „Св. Архангел Михаил".

По идея на кметството и местната земеделска кооперация „Виноградец" всяка година в седмицата преди празника се организира дегустация на вина от технолози и винопроизводители. Бяха връчени и наградите на отличените винари в трите категории „Бяло вино", „Червено сортово вино" и „Червено купажно вино". За най-добър майстор винар беше избран винопроизводителят Владимир Генов с реколта Мавруд 2010 г.



В представителния магазин „Галерия на виното" се дегустираха червените вина памид, мерло, мавруд и бяло вино сорт ркацители, произведени от винари от Виноградец, Памидово, Карабунар и Лесичово.