Реставрират мечове на Севт Трети
50674

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Реставрират мечове на Севт Трети
  • Реставрират мечове на Севт Трети

Каниите на двата меча на тракийския владетел Севт Трети, изработени чрез уникална антична техника, ще бъдат реставрирани с банков кредит от 10 000 евро, съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Косьо Зарев.

Оръжието е част от голямото съкровище, открито в могилата Голямата Косматка край град Шипка при една от експедициите на покойния д-р Георги Китов. Сред находките, на които се натъкнаха археолозите през 2004 г. бяха бронзовата глава на тракийския владетел и най-големият откриван досега в света златен венец.

Реставрацията на двете кании на мечовете, част от въоръжението на одриския владетел Севт Трети, ще направи екипът на доц. д-р Георги Мавров от Археологическия институт при БАН. Преди да започне същинската работа обаче проби от оръжието ще бъдат изпратени в Италия за подробен анализ на метала, от който то е изработено. Консервацията и реставрацията трябва да приключат до края на годината. След това експонатите ще бъдат върнати отново в трезора на Казанлъшкия музей, където се съхранява и останалото съкровище на Севт.

Предприемаме всичко това, защото техниката, която са използвали древните майстори за изработката на каниите е уникална и артефактите трябва да бъдат съхранени, сподели д-р Косьо Зарев. Изработени са чрез вчукване в предварително направени улеи златни ленти, които правят метала на оръжието много по устойчив и го съхраняват, обясни ученият.



Основна заслуга банка да отпусне кредит за реставрацията на находките от могилата голямата Косматка има специалистката от Националния археологически музей от италиански произход Мария Рео.