Улеснената процедура гарантира прозрачни условия за стопанисване на атрактивни парцели в цялата страна

Кампанията по отдаване на парцели земеделска земя за стопанската 2016/2017 година започна. Един от лидерите в бранша Агрион ще реализира инициатива по нов модел - вместо да договаря пряко и еднолично условията и рентните нива със своите партньори, фирмата организира търгове с тайно наддаване, в които на принципа на конкурентното начало пазарът да определи реалната цена за стопанисване за всеки имот. Документи за участие в търговете се приемат до 28 април 2016 г. във всички офиси на дружеството.

Експертите коментираха, че процедурата с търговете е разработена така, че да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия. Никой няма да се ползва с преимущество, а крайният победител ще се определя от това кой е предложил най-атрактивни условия. За всеки от парцелите ще се търсят по няколко оферти, за да се стимули конкурентният принцип и реално да се прецени какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане земеделците, допълват от компанията.

„С принципа на търговете при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища. От друга страна тази търговска практика гарантира и един справедлив избор на арендатор", казват от Агрион. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, се предоставя безплатно в офисите на дружеството.

Експертите отправят и съвет към по-малките собственици на земя, които са решили да сменят арендатора - да четат внимателно какво е заложено в договорите им и да проследят всички клаузи, изписани с дребни букви. За да не се окаже, че например догодина няма да получат никаква рента, ако реколтата на дадения арендатор се е оказала лоша, той е фалирал или в споразумението със собственика е предвидил с дребен шрифт минимална или нулева ставка за плащане при известни обстоятелства. За да спестят подобни рискове е добре да се обръщат към експерти в сектора, които могат да защитят интереса им. Консултациите в офисите на Агрион са безплатни.