Петра e древен град, издълбан в скалите насред пустинята. Разположен е в „долината на Моисей“ – Вади Муса, на територията на днешна Йордания. Градът е пресечна точка на пътищата, водещи на запад към Газа, Бостра и Дамаск на север, Червено море и Персийския залив от друга страна.

Изследователят Алберт Лин тръгва по следите на древния град. Той пренася своята високотехнологична археологическа лаборатория в Йордания и за първи път триизмерното сканиране разкрива истината за произхода на Петра.

„Това е хрумнало на някого преди хиляди години. И той е започнал да дълбае скалите. Огромни колони, линиите са съвършени, стълбите водят към голямата съкровищница на Петра. Нощем това място е магично. Но през деня е съвсем различно. Дъхът ви спира заради мащабите му", разказва Лин.

Сградите на Петра говорят за богатство. Строени са по времето на Христа, но са кулминация на успех, започнал хиляди години по-рано. По времето, когато са съществували Содом и Гомор, пише каналът National Geographic във vbox7.


Швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт „преоткрива“ древния град през 1812 г., Той е бил забравен от векове. Петра, чието име означава „скала“, е бил укрепен град и процъфтяващ търговски център, чиито жители изсичали къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади в естествените стени на каньона. Данните сочат, че постройките датират от различни епохи.

През 1985 година Петра е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а от 2007 година е избран за едно от чудесата на света.

Седемте чудеса на съвременния свят (СНИМКИ)