Защо все повече деца в България се раждат в извънбрачни връзки? Може би защото в България кандидат-съпрузите са направо изчезващ вид. Според Евростат годишният процент на бракосъчетанията в България е едва 3,4 на сто.

Първо цифрите: по данни на Евростат броят на децата, родени извън брачната институция, нараства скокообразно във всички европейски държави. Тази тенденция върви заедно с постоянно намаляващия брой на сключените бракове и увеличаващи се разводи.

Най-малко бракове се сключват в Словения - 3,2%. В България кандидат-съпрузите също са изключителна рядкост: според статистиката, младите българи са втори по нежелание да се обвържат с брачен договор. Годишният процент на бракосъчетанията е едва 3,4 на сто.

Български рекорди

България е почти рекордьорка и по друг показател: по брой на родените извънбрачни деца. Докато през 1960 година са се раждали едва 6% деца на неженени родители, през 1990 година процентът им е нараснал на 12,4, за да достигне през 2009 година удивителната стойност от 53,4 на сто! По този показател единствено Естония, Словения и Швеция изпреварват България.



Интересна подробност се съдържа в същите статистически данни: тъкмо в страните, където се раждат най-много извънбрачни деца, фертилитетът (плодовитостта) на жените е по-висок от средноевропейския. Има ли обяснение за всички тези факти?

Според европейски наблюдатели причината може би е в това, че някои от страните в ЕС по-бързо и по-лесно са се нагодили към обществените промени, настъпили в обществата им. Още от 1960 година насам положението на жените в Европа става все по-независимо и еманципирано. Подобряват се и обществените условия за отглеждане на деца.

Всичко това може да допринесе за увеличаване на раждаемостта, макар и не непременно в условията на брака. Междувременно се развиха други семейни модели, които замениха традиционните семейни представи за съпружеския живот.

Изключение от правилото

Учените поставят под въпрос една своя предишна теза. През 20-ти век нивото на раждаемост намаля навсякъде, където жизненият стандарт се повиши. Колкото по-заможна беше една страна, толкова по-малко деца раждаха жените в нея. Сега обаче проличава, че там, където благоденствието върви ръка за ръка със съответни държавни политики за грижи за децата и изграждането на повече детски заведения, прирастът също е забележим.

Това показва примерът на страни като Белгия, Холандия, Франция и Великобритания. Изключение от правилото е Германия, където макар и раждаемостта постепенно да се увеличава в последно време, тя все пак си остава на доста ниско ниво. Жените в Германия раждат - статистически погледнато - само по 1,39 деца.