Неговите концерти са винаги празник на удивлението, казва за Жан Мишел Жар авторът на междупланетарен труд като "Една одисея в космоса през 2001 година". Звуците на неговата музика вдъхновяват британския фантаст сър Артър Кларк за книгата "2010: Одисея втора".

Кога за последен път бяхте в планетариум? Сензитивната наслада от концерт на живо с музиката на Жан Мишел Жар може да се сравни именно с инфантилната радост в планетариум, когато пренебрежимо малко е разстоянието до вярата, че - да, почти докосвате звездите.

Понякога се питам могат ли по нещо да се разпознаят почитателите на даден изпълнител или те отдалеч се усещат, интуитивно някак, преди каквато и да е потвърждаваща хипотезата реплика. Кое сплотява всичките над 12 хиляди фенове (може и да са повече, очакваме официални данни от организаторите от Sofia Music Enterprises) на шоуто на Жан Мишел Жар на 9 октомври 2011 в новата зала Арена Армеец в София?

Навярно отговора загатват 80-те милиона продадени албуми и сингли, научно-популярните филми, озвучени с композиции на Жан Мишел Жар, неизменното желание да заличава граници и да експериментира, невероятните места, които той избира за концерти, онова особено любопитство (знаете), а и копнежът му да среща звуци, déjà vu-та и звезди.



Сега е ред на лично déjà vu: Oxygene е сред плочите около грамофона, които моите родители по неясни за мен причини позволяваха да експлоатирам като всяко любопитно дете. И действително - от тази плоча може да се разплете всичко, безброй са загадките в нея.

Oxygene излиза първо във Франция в края на 1976 година, а през следващата 1977-ма носи радост и на международно ниво. Звуците тук идват от синтезатора VCS3, с който Жан Мишел Жар работи и до днес (тоест изминали са 35 години, не е ли това невероятно).

Разгледайте внимателно обложката - всъщност това е картина на Michel Granger, която Жан Мишел Жар получава като подарък от Шарлот. Жестът не е случаен, тъй като след време тя ще бъде неговата втора съпруга. Картината представя земното кълбо, което оголено се трансформира в човешки череп. С разрешението на нейния автор тази картина става обложка на Oxygene, композиции от които бяха представени и в София.

35 години след появата му вярата, че музиката докосва и звезди, не е изоставена, дори напротив. Като посланик на добра воля на ЮНЕСКО по проблемите на околната среда и образованието Жан Мишел Жар посвети първия си концерт в България на организацията, която от 2009 насам оглавява сънародничката ни Ирина Бокова. По време на шоуто той обяви и значима новина: един цент от всеки билет от негов концерт ще се влага именно в кампании в подкрепа на екологията и образованието в световен мащаб. След като обяви личното си решение, от сцената на Арена Армеец той призова колегите си да последват примера му.

Наричат го пионер на електронната музика. Макар да избягваме подобни гръмки фрази, възхитителна е виталността, с която 63-годишният Жан Мишел Жар сътвори 150-минутната си аудио - визуална - дигитална одисея в София. За радост на меломаните в чудесната зала, на която няма да спестим аплодисментите за отличния саунд. И една съвсем лична забележка: поради някаква причина нелепите бели пластмасови столчета на терена наистина ме притесняват.

За да потвърдим все пак, че обещанието на организаторите за първия концерт в новата зала се е сбъднало, финалното изречение в този текст би трябвало да звучи така: каменната ера на концертната дейност у нас приключи. Най-сетне.

Аплодисменти.