Има арестувани
В Бургас се провежда акция срещу изборна търговия.


Рано тази сутрин в махала на квартал „Горно Езерово" влезе полиция и жандармерия. 

Девет са задържаните към момента. Операцията се провежда под ръководството на Районната прокуратура в града. Проверени са 17 адреса, образувани са седем досъдебни производства.

Това съобщи на извънреден брифинг старши комисар Емил Павлов, директор на Областната дирекция на МВР.  Операцията продължава и към момента.

"Не изключвам бройката на задържаните до края на деня да бъде и по-голяма. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Сумите са от 50 до 100 лева", обясни Павлов. 

"Към настоящия момент в полицията има постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори, като преобладават сигналите основно за кварталите с концентрирано ромско население. Сигналите са за това, че се изготвят списъци с имена лица да гласуват за определен кандидат и определена партия", посочи Павлов. 

Районният прокурор Мария Маркова добави, че прокуратурата наблюдава седем досъдебни производства, образувани от извършените процесуално-следствени действия в случай на неотложност от тази сутрин в бургаския квартал "Горно Езерово".

"Предстои анализ на събраните до момента доказателства. Ще бъдат извършени последващи процесуално-следствени действия и при наличието на достатъчно доказателства за виновността на определени лица ще бъдат предявени и обвинения", посочи тя.

"Наказанията, предвидени в закона, са от 1 до 6 години "лишаване от свобода". Събрани като веществени доказателства са намерените списъци с имена, за които са налице данни, че на точно тези лица ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения, за да гласуват за определена партия и за определен кандидат", каза прокурорът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Галя Тенева, БТА